Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / L'Escena Catalana a la BC. Llegir, escoltar, veure
L'Escena Catalana a la BC. Llegir, escoltar, veure

L'Escena Catalana a la BC

Data inici: 11/03/2008 Data final: 13/05/2008

Lloc: vestíbul de la Biblioteca de Catalunya (Espai Zero)

Comissariat: Jaume Clarà (Secció de Col·leccions Generals) i Ramon Sunyer (Fonoteca)

Entre els diversos fons bibliogràfics i documentals que la Biblioteca de Catalunya custodia i posa a la disposició dels seus usuaris, el teatre hi ocupa un lloc prou destacat. L’any 1929 s’adquirí la col·lecció de teatre Almirall, formada per 4.404 impresos i 74 volums facticis amb més de 400 manuscrits, que havien estat propietat de J. Almirall i Forasté (1855-1927). A partir d’aquest gruix important d’obres, sobretot catalanes, els fons de la Biblioteca s’han complementat en els darrers anys amb l’adquisició de dues altres col·leccions específicament teatrals: la recopilada per Jaume Rull i Jové i la provinent de l’Arxiu Teatral Santos, formada per Antoni Santos i Antolí (1914-1987) i que actuà durant molts anys de centre de lloguer d’obres per a les companyies d’aficionats d’arreu de Catalunya. També la biblioteca romàntica de Lluís Tusquets de Cabirol, adquirida l’any 1992, conté obres dramàtiques del segle XIX.

Les obres teatrals, editades en forma de llibre, coexisteixen amb altres tipus de publicacions. Més des dues centes capçaleres de revistes teatrals, programes i cartells de representacions, manuscrits d’obres teatrals (alguns, autògrafs de reconeguts dramaturgs), fotografies d’actors i actrius, enregistraments sonors i àudiovisuals en diversos suports (en què destaquen els radioteatres del fons de Ràdio Barcelona), etc. formen una col·lecció en què tothom que hi estigui interessat pot trobar allò que desitja llegir, escoltar o veure.

En l’exposició oferim, a partir de tot aquest fons, un petit recorregut pel teatre representat a Catalunya durant les dues darreres centúries. Un petit tast, sense pretensions canòniques, del que hom pot trobar a la Biblioteca de Catalunya.

Tornar