Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Música i estudi. Cent anys de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya
Música i estudi. Cent anys de la Secció de Música de la Biblioteca de Catalunya

Data inici: 18/10/2017 Data final: 19/12/2017

Lloc: Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya

Horari: De dimarts a divendres d'11 h a 15 h i de 17 h a 20 h. Dissabtes de 10 h a 14 h

Comissariat: M. Rosa Montalt

Web de l'exposició   Vídeos de l'exposició

Inauguració: Dimarts dia 17 d'octubre a les 17h, a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya

Quan la Diputació de Barcelona adquiria l’extraordinari fons del músic gironí Joan Carreras Dagas i el dipositava a la Biblioteca de l’Institut d’Estudis Catalans - després Biblioteca de Catalunya (BC) -, estava posant les bases d’un dels centres musicals més singulars i remarcables del nostre país. L’any 1917, tres anys després de l’obertura de la Biblioteca de Catalunya al públic, el músic Felip Pedrell feia donació de la seva valuosa biblioteca i fons personal amb la condició que s’obrís un departament de música dedicat a l’estudi i la difusió del patrimoni musical.   

El departament de Música creat el 1917 va esdevenir el bressol de la musicologia a Catalunya i va recuperar una bona part del patrimoni musical català i espanyol que romania desconegut, disgregat i en molts casos desemparat. La iniciativa de Felip Pedrell va permetre, doncs, encetar una feina pionera d’investigació i divulgació que va treure a la llum uns fons musicals del nivell de les grans obres i dels grans mestres de la música universal. Els estudis es van plasmar en una sèrie de publicacions d’alta qualitat que van donar anomenada internacional a la BC, com les dedicades a Joan Brudieu, Joan P. Pujol, Joan B. Cabanilles o Domènec Terradelles, entre moltes d’altres.

 La Secció de Música de la BC, com a obra orquestrada, ha avançat durant cent anys a tempos diversos, liderada pels seus responsables, els conservadors-directors Higini Anglès i Josep M. Llorens, i els bibliotecaris Robert Gerhard i Joana Crespí que han aportat, tots plegats, eines, projectes i treballs notables.

L’exposició vol ser una mostra cronològica d’aquests tempos a través dels seus protagonistes, de les publicacions, de les activitats realitzades i dels documents. Tots aquests elements faran patent la tasca i la dedicació dels seus professionals al llarg dels anys, així com la importantíssima obra de recerca. Però també mostraran la confiança i el suport d’aquells que han fet créixer la Secció de Música amb donacions i dipòsits d’obres, fons i col·leccions musicals.

La Secció de Música de la BC

Tríptic de l'exposició

Tornar