Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Nin-Culmell i la Biblioteca
Nin-Culmell i la Biblioteca

Data inici: 03/11/2008 Data final: 30/11/2008

Lloc: Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya

Enguany se celebra el centenari del naixement del compositor, pianista i pedagog Joaquim Nin-Culmell (Berlín 1908 – Oakland 2004). Conflueixen en ell cant i piano a través dels seus pares, Rosa Culmell –soprano que va comptar entre els seus deixebles amb Conxita Badia– i Joaquim Nin Castellanos –compositor, pianista i musicòleg. Hi conflueix també l’espontaneïtat a través de la seva germana, l’escriptora Anaïs Nin.
Els coneixements i les vivències ninenses europees i americanes el portaren a cercar les seves arrels i a no renunciar-hi. Tot i no sentir-se influenciat pel seu pare, esdevingué com ell un gran impulsor en la recuperació de la música popular i de compositors hispànics. El repertori català fou present en molts dels seus concerts, com ho foren en les seves dedicatòries intèrprets i compositors catalans. Des dels coneixements adquirits dels seus mestres, entre els quals Manuel de Falla i Paul Dukas, avançà en el món musical amb una admiració constant per la tradició i la solidesa dels clàssics, sense deixar de picar l’ullet a l’avantguarda.
La Biblioteca de Catalunya presenta en aquesta mostra documents relacionats amb la seva persona, alguns custodiats des del 1917 i d’altres, ingressats recentment, procedents de la seva biblioteca personal. La documentació ens retorna aquest ciutadà del món –"català transatlàntic" com s’autoanomenava de tant en tant– que mai no oblidà els seus lligams amb Catalunya.
Comissariat: M. Rosa Montalt. Secció de Música de la BC

Tornar