Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Ressorgiment i altres revistes d’exili
Ressorgiment i altres revistes d’exili

Data inici: 20/06/2016 Data final: 21/07/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: M. del Tura Molas (Hemeroteca)

Amb motiu del centenari del naixement de la revista Ressorgiment de Buenos Aires, la Biblioteca de Catalunya vol homenatjar aquells homes i dones que van haver de marxar de Catalunya, la seva pàtria, per raons econòmiques, socials i principalment polítiques, mitjançant l’exposició de les capçaleres més emblemàtiques que van servir per donar veu als qui no en tenien i per estendre la cultura catalana al continent americà.

Cinc revistes catalanes van ser les capdavanteres dels emigrants a Amèrica: La Llumanera de Nova York, La Nova Catalunya (L’Havana), Catalonia (Buenos Aires), que al cap de pocs números canvià el títol a Catalunya nova, i Ressorgiment (Buenos Aires) escrit Resurgiment als 19 primers números. Catalonia i Ressorgiment al cap d’uns anys van acollir els escrits dels exiliats per les dictadures dels generals Primo de Rivera i Franco. A aquestes s’hi van afegir les cinc redactades a Mèxic: La Nostra revista, continuada sota el títol La Nova revista, Pont Blau, la seva continuadora Xaloc i Lletres, i la sisena, de Montevideo, La Nova Catalunya.

Tanmateix, encara que són probablement les més conegudes no són pas les úniques; només en la bibliografia de Josep Maria Balcells i Domènech del 1988 se’n descriuen més de 200. 

Ressorgiment, que ha estat analitzada abastament per la professora Marcela Lucci, es pot trobar completa a la Biblioteca de Catalunya, gràcies, primer, a Hipòlit Nadal Mallol, fundador de la revista, i després a diversos donants; però sobretot a la constància de Víctor Castells en la recerca dels números que mancaven. D’altra banda, l’Obra Cultural Catalana va facilitar a la Biblioteca de Catalunya el 2003, l’índex analític de Ressorgiment compilat per les germanes Elisea i Esperanza Nacente, que la Biblioteca va editar en format electrònic. Igualment, amb motiu del centenari, la Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat la totalitat de la revista Ressorgiment. 

Seria bo poder completar moltes altres revistes amb la generositat d’aquells que en conserven exemplars perquè la nostra Biblioteca nacional les pogués posar a l’abast dels que investiguen una part de la nostra història, la dels catalans a Amèrica.

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar