Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Tísner, escriptor-ninotaire polifacètic
Tísner, escriptor-ninotaire polifacètic

Cartell de l'exposició

Data inici: 12/11/2012 Data final: 09/12/2012

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Jaume Clarà
Col·leccions Generals

Avel·lí Artís-Gener (1912-2000) ha estat -i és- un home popular a Catalunya. A la seva personalitat oberta i expressiva hi afegí un pegat negre sobre l’ull perdut en un accident de moto, un tret que encara popularitzà més la seva imatge.

Inicià la seva carrera professional als anys trenta com a periodista i, com a ninotaire camp en el qual emprà el pseudònim Tísner, pel qual seria conegut des d’aleshores. Compromès políticament, lluità durant la guerra civil al front de l’Ebre i, en acabar, s’hagué d’exiliar, primer a França i després a Mèxic.
Durant l’estada mexicana treballà com a escenògraf i publicista, però també s’endinsà en la creació literària, amb la publicació de tres novel·les que són considerades un referent de la literatura catalana a l’exili.
L’any 1965 retornà a Catalunya, on continuà la seva trajectòria literària, a més de treballar en el món periodístic (com a sotsdirector de Tele/Estel, per exemple), fer de traductor, iniciar-se en el món dels mots encreuats, etc. En definitiva, un munt d’activitats polifacètiques amb un rerefons comú: el compromís amb la llibertat i amb la cultura catalana.
L’exposició vol ser una mostra d’aquesta trajectòria, a partir dels fons conservats a la Biblioteca de Catalunya, entre ells el que va donar el mateix Tísner (amb 4.700 llibres i correspondència). També s’ofereixen fragments de tres enregistraments sonors d’intervencions públiques de Tísner: una conferència a Mèxic (1972) i dues entrevistes radiofòniques (1976 i 1981).
Jaume Clarà
Cap de la Secció de Col·leccions Generals

Tríptic

Vídeo

LA VEU DE TÍSNER
Taula rodona sobre el retorn a Barcelona d'Avel·lí Artís-Gener, Tísner, després de l'exili. Mèxic DF, Orfeó Català, 22 de juny de 1972. 60 min.

-impressions d'Artís-Gener després d'arribar a Barcelona l'any 1965 (2:06)

-presència del règim franquista en la vida diària (3: 27)

Entrevista a Avelino Artís-Gener, Tísner, escritor amb motiu de la 2a edició del seu llibre La diàspora republicana. Radio Barcelona, 8 de gener de 1976. Locució: Mari Cruz Hernández. 12 min.

Entrevista a Avel·lí Artís-Gener, Tísner, escriptor, dibuixant i pintor, en el programa "Impactes". Ràdio Barcelona26 de març de 1981. Locució: Joan Castelló Rovira. 30 min.

-naixement del pseudònim Tísner (2:06)

-inicis professionals (1:53)

-actuació durant la Guerra Civil (3:42)

-valoració de la situació actual (1:54)

Tornar