Lectura dramatitzada "Amb lletra clara i prou petita"

L’any 2007 vaig publicar Del seu afm. Espriu, que presentava la relació epistolar al llarg d’una trentena d’anys (1949-1980) entre Salvador Espriu i Antoni Comas. El llibre l’encapaçalaven dues citacions, una de les quals eren dos versos del poema XIV de La pell de brau: “Designem els uns i els altres / amb lletra clara i prou petita”. Em va semblar que aquests dos versos sintetitzaven el que Espriu sovint feia en les cartes manuscrites que jo publicava: designava, parlava d’uns i altres, amb lletra clara i prou petita. Literalment amb la lletra petita característica, però metafòricament també, amb aquell afany de detallar les coses, és dir, de tenir en compte la lletra petita de tot i de manera clara. I amb lletra clara i prou petita és que aquestes cartes dibuixen la història d’una amistat que comença en un «d’aquells dies feixucs, llargs i tristos» de la postguerra i que durant tres dècades establiran una complicitat basada en el respecte i admiració mutus. Només tenia la veu d’Espriu, que per regla general no conservava les cartes que rebia, però n’hi he afegit dues que l’acompanyen: la d’Antoni Comas en forma de textos que d’alguna manera responen les cartes d’Espriu, i la del narrador que fa de fil conductor, que ens convida a escoltar, que ens fa les observacions pertinents per traçar aquesta petita història epistolar, en què la veu del poeta va descobrint les inquietuds, les reflexions sobre el panorama cultural i literari de Catalunya en uns anys en què calia reprendre el fil, uns temps de represa. Tres veus per explicar els vincles intel.lectuals i personals que es crearen entre un escriptor i un professor universitari i crític literari, que s’havien conegut quan l’escriptor sobrevivia en l’exili interior i el professor tot just estudiava.
Mercè Comas Lamarca
La Biblioteca presenta aquesta lectura dramatitzada a càrrec de Rizoma Teatre, que tindrà lloc el proper dimarts 26 de novembre, a les 20.30 h, a la Sala de Llevant.
Entrada lliure. Aforament limitat.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca