Fecha inicio: 22/10/2021 Fecha final: 16/12/2021
Lugar: Sala d'exposicions
Horario: De dimarts a divendres d'11 a 14 i de 15 a 19 h. Dissabtes 6 i 20 de novembre i 4 de desembre, de 10 a 14 h.
Comisariado:
Margarida Ullate i Estanyol i Pol Cruells
Unitat de Sonors i Audiovisuals
Després de 135 anys d’existència, la Banda Municipal de Barcelona està més activa que mai. La seva trajectòria, molt lligada a les necessitats i les vicissituds de la ciutat comtal en un moment de creixement industrial i econòmic, també ho va estar a la creació de la primera Escola Municipal de Música de Barcelona i a la divulgació d’un repertori simfònic arranjat per a aquesta formació. La implicació de Joan Lamote de Grignon en la seva etapa de director (1914-1939) va atorgar a la Banda un grau de professionalització reconegut internacionalment, que encara perdura.
La història d’aquesta formació musical ha estat profusament estudiada prenent com a font el seu llegat documental, bibliogràfic, gràfic i de partitures. Malgrat haver deixat també una producció discogràfica significativa –bé amb formacions integrades pels seus “professors” o en tota plenitud i dirigida pels respectius mestres directors– aquesta encara no ha format part d’una anàlisi interpretativa del so de la Banda al llarg dels anys. És per això que el llegat discogràfic de la Banda pren una importància central en aquesta mostra, tot i que no pretén tenir un caràcter exhaustiu.
En els inicis de la fonografia primer, i de la discografia després, les bandes de música tenien el seu pes específic només per sota de la importància de les veus líriques. En l’evolució de la Banda Municipal, els discos són el testimoni de diversos aspectes aparellats: la implicació dels seus músics en la divulgació del repertori, la significació d’aquest mateix repertori segons el context històric, l’esforç per fer progressar la Banda a través dels reptes de transcripcions de grans obres simfòniques bo i mantenint les marxes, ballables, fragments de sarsueles professionals, himnes i altres músiques més pròpies de ser interpretades al carrer, o la voluntat d’incorporar-hi músiques autòctones, com les sardanes.
Aquesta, doncs, és una invitació a celebrar un nou aniversari de la BMB a través de les seves diverses sonoritats.