Biografia

Mercè Llimona
(1914-1997)

Neix a Barcelona el 16 d'abril de 1914, al número 42 del carrer Roger de Llúria. Filla del pintor Joan Llimona, i neboda de l'escultor Josep Llimona. L'ambient familiar va influir decisivament en la seva vocació. Als quinze anys assistia a les classes de Llotja, però, sentint-se més dotada pel dibuix que per la pintura, va completar la seva formació a les Acadèmies Dalmases i Baixas i sobretot, a l'estudi del seu oncle, l'escultor Josep Llimona. Als divuit anys va ingressar al Cercle Artístic de Sant Lluc mentre feia de professora de dibuix a l'escola Blanquerna; i aviat il·lustrà amb dibuixos a ploma molts contes recollits per Valeri Serra i Boldú en les Rondalles populars, editades per Políglota.

A l'esclatar la guerra, va marxar cap a París, on va treballar per a la "Bonne Presse". D'allí es traslladà a Sant Sebastià, on publicà una de les seves primeres obres: La princesa Risita (1938) i col·laborà en les revistes infantils: Mis Chicas i Flechas y Pelayos. L'any 1939 torna a Barcelona. Comença la seva relació amb les editorials Juventud i amb Hymsa; Ha creat i il·lustrat més de mig centenar de llibres per a infants, entre els quals destaquem: Tic-Tac, Chupete, El muñeco de papel (guardonat per la Fundación Germán Sánchez Ruiperez com un dels 100 millors llibres infantils del segle XX), Mi Angel de la Guarda, Ha nascut un infant, Del temps de l'àvia, Jocs i cançons, las sèries de Bibí, i les adaptacions dels contes de Perrault i d'Andersen: La Ventafocs, Polzet, El soldadet de plom, etc., En Perot l'escabellat, de H. Hoffmann, i molts d'altres que podreu trobar a la bibliografia que segueix.

En l'àmbit internacional, als anys '80 col·labora per a l'editorial Random House de Nova York, (per a la qual il·lustra quatre llibres), i amb l'editorial francesa Les DeuxCoqs D'Or de París. També col·labora en diverses publicacions (l'Infantil, Tretzevents, Cavall Fort..); ha decorat cambres infantils de cases particulars i pintat murals a la Clínica Corachán de Barcelona, i dibuixat molts originals destinats a estamperia i nadales.
Als darrers anys de la seva vida, l'editorial Destino publicà el llibre
Peter Pan, i dos llibres en prosa: No m'oblidis, diari d'una col·legiala i Han passat els anys i més apunts, ( un recull de les seves memòries, il·lustrades per l'autora).

Es casà el 1943 amb Fèlix Escalas, i tingueren 5 fills: Mercè, Fèlix, Romà, Jordi i Bibí, i onze nets. Des de l'any 1951 va ser afectada per una malaltia crònica que sovint va impedir-li exercir regularment la seva professió. Malgrat les circumstàncies, i gràcies al seu caràcter lluitador i optimista, va seguir dibuixant fins als darrers dies de la seva vida.

Mercè Llimona fou Presidenta del Cercle Artístic de Sant Lluc, i de l'associació Professional d'Il·lustradors; Premi Nacional d'il·lustració del Ministeri de Cultura, 1980; Premi Crítica Serra d'Or de la Generalitat, per La Ventafocs, 1984; Creu de Sant Jordi, Generalitat de Catalunya, 1984.
A l'hivern del 1986-87 la Diputació de Barcelona va organitzar una exposició antològica a la Capella de Santa Àgata que va aplegar la seva obra original durant els més de 60 anys de la seva extensa producció.

Morí a Barcelona el 29 de Novembre de l'any 1997.

 

Disseny web: DG Disseny i Grafisme