Menú superior





Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Homs, veu de Gerhard




Homs, veu de Gerhard

Data inici: 14/10/2013 Data final: 09/11/2013

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h

Comissariat: Pietat Homs, Rosa Montalt, Margarida Ullate i Estanyol

El vincle Joaquim Homs-Robert Gerhard va quedar esbossat durant l’exposició commemorativa del centenari del naixement d’Homs (febrer 2006) i en una altra posterior dedicada a Gerhard (abril-maig 2012). Ara, als deu anys de la mort del primer, la incorporació de nous documents a la BC fa inevitable posar de relleu l’esforç d’Homs per intentar donar a conèixer l’obra del seu amic Gerhard, a qui valorava com el compositor més important nascut al nostre país en el segle XX.

Ambdós creadors es van conèixer per mediació de la violinista Eugènia Domènech, el 1930. Poc abans, Homs havia assistit al concert d’homenatge que es va retre a Gerhard al Palau de la Música Catalana. Malgrat el posterior exili del compositor vallenc, varen mantenir un contacte permanent fins a la seva mort (gener 1970). El que havia  començat com una relació mestre-deixeble va derivar en una veritable amistat que romangué activa durant tota la seva existència.

Al llarg de la seva vida, Homs no deixà mai de reivindicar la figura i l’obra de Gerhard en tant que gran admirador seu, mitjançant la publicació d’escrits: comentaris d’obres, ponències, articles i entrevistes, així com fomentant la programació d’obres seves en audicions públiques. Fins i tot liderà, el 1966, el projecte de publicació d’unes memòries de Gerhard sota el títol “Escrits i Apunts d’un compositor”, per tal que aquest es fes present amb la seva pròpia veu. Malauradament, aquest projecte no es va poder dur a terme per motius econòmics.

L’estima d’Homs envers el seu amic també es reflectí en la creació d’obres dedicades a Gerhard -Quintet de vent (1971) i Sagitari (1976)- i en l’afany per organitzar conferències amb audició d’obres seves enregistrades en cinta i en concerts en viu pels socis del Club 49 i de “Música Oberta”, que impulsà Joan Prats entre els anys 1955 i 1960.

Joaquim Homs es convertí, així, en el màxim valedor de Gerhard al nostre país després de la mort del mestre, i culminà una gran tasca de difusió amb la publicació de la biografia Robert Gerhard i la seva obra, que ha esdevingut testimoni d’amistat entre els dos músics i punt de referència bibliogràfica imprescindible.

Tríptic

Vídeo

_________________________________________________________________________________________________ 

Fitxers d'àudio

Gerhard, Robert.  Symphony Num. 1, “Homenaje a Pedrell”. Fragment del tercer moviment.

Gerhard, Robert. Don Quixote. Fragment de la Introducció.

Gerhard, Robert. Wind Quintet. Fragment del tercer moviment, Allegro Gioccoso.

Entrevista de Carlos Cruz de Castro a Joaquim Homs, RNE-2. Fragment del programa “El compositor ante su obra” (29 de juny, 1990)

Tornar