Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Exposiciones / Joan Gaspar i Elvira Farreras, promotors de la cultura a la Barcelona del segle XX




Joan Gaspar i Elvira Farreras, promotors de la cultura a la Barcelona del segle XX

Cartell expo Gaspar Farreras

Fecha inicio: 22/01/2024 Fecha final: 26/02/2024

Lugar: Espai Zero

Horario: De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 10 a 14 h

Comisariado: Jordi Armengol
Unitat Bibliogràfica. Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials.

Tríptic   Vídeo

La biblioteca familiar - Documents

Sala Gaspar - Documents

Concurs d'Execució Musical Maria Canals - Documents

Escriptors - Documents

Artistes - Documents

Bibliografia i nadales - Documents

Joan Gaspar i Paronella (Barcelona, 1911-1996) va dedicar la seva vida professional a dirigir, juntament amb el seu cosí Miquel, la Sala Gaspar. El que va començar com una botiga de marcs i reproduccions artístiques, esdevingué una de les sales d’art més importants de la ciutat. En ella van exposar una quantitat innombrable d’artistes entre els quals van destacar Picasso, Miró, Dalí, Clavé o Tàpies. “Los Gaspares”, tal i com els va batejar Picasso, van fer amistat amb molts dels artistes que exposaven a la sala. 

Elvira Farreras i Valentí (Barcelona, 1913-2005) va ser escriptora i cronista del barri del Putxet de Barcelona. Amb 25 anys, i gràcies al seu coneixement d’idiomes –parlava anglès, francès i alemany– va ser contractada com a secretària per André Malraux, quan aquest es desplaçà a Barcelona per rodar una part del film L'Espoir (Sierra de Teruel). D’aquí sorgiria, també, una gran amistat amb Max Aub, ajudant de direcció i l'encarregat de traduir el guió de la pel·lícula al castellà. Farreras va ser organitzadora i col·laboradora del Festival Internacional d’Execució Musical Maria Canals. L'any 1998 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

L’any 2007 ingressava a la Biblioteca de Catalunya la documentació personal d’Elvira Farreras i, posteriorment, l’any 2022, la família Gaspar Farreras feia donació d’un conjunt de llibres procedents de la biblioteca particular del matrimoni, que havien aplegat al llarg de la seva trajectòria professional. La biblioteca reunia entre 4.000 i 5.000 volums. D’aquest conjunt en van ingressar vora uns tres-cents exemplars a la Biblioteca de Catalunya. Destaca un conjunt de llibres dedicats de diferents figures del món cultural i altres relacionats amb la temàtica artística i literària. Alguns dels llibres, que es conservaven a la casa familiar ubicada al Putxet, provenen de la família Valentí, destacats metges i veterinaris.

Aquesta exposició vol posar en relleu dues figures conspícues que van influir considerablement en la cultura de la ciutat de Barcelona. Cadascuna d’elles, des de la seva vessant, va fer possible que personatges rellevants de l’art i les lletres fossin coneguts en el nostre país.

Llista de peces de l'exposició

Volver