“El noble esforç”: l'herència dels trobadors a Catalunya
Fecha inicio: 22/02/2019 Fecha final: 25/04/2019
Lugar: Sala Exposicions
Horario: De dimarts a divendres, d'11h a 15h i de 17h a 20h. Dissabtes, de 10h a 14h
Comisariado:
Míriam Cabré (Universitat de Girona)
Anna Gudayol (Manuscrits, Biblioteca de Catalunya)
Web de l'exposició Vídeo de l'exposició
La Biblioteca de Catalunya inaugura una exposició a l’entorn dels trobadors, amb la col·laboració de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona.
En paraules de les comissàries Anna Gudayol (BC) i Miriam Cabré (UdG), “els trobadors han estat un pilar central de la cultura catalana i europea des del segle XII fins al XIX i, encara més enllà, fins a l’actualitat. Ens han llegat una poesia refinada, transmissora de valors cortesos i sentiments elevats, que alhora reflecteix les tensions polítiques, les bandositats i el món quotidià de les corts medievals. Sense aquesta herència dels trobadors, avui no parlaríem de l’amor en els mateixos termes, ni tindríem les mateixes nocions de l’home i la dona ideals (filtrades més tard pel Romanticisme) ni la nostra poesia lírica hauria adoptat els patrons formals que encara la defineixen.”
La mostra, organitzada en sis àmbits: “El món dels trobadors”, “Els cançoners”, “El mestratge dels trobadors”, “L’esforç dels bibliòfils”, “Els inicis de la recerca” i “Els trobadors a l’imaginari català” permetrà veure alguns dels còdexs més representatius de la col·lecció de la Biblioteca i aproximar-nos, a més, a la tasca realitzada al llarg dels anys per investigadors i bibliòfils.
La Biblioteca de Catalunya, a través de la seva política d’exposicions, vol contribuir al descobriment i coneixement del ric i divers patrimoni escrit, musical, sonor, audiovisual i gràfic, que constitueix la seva col·lecció de més de quatre milions de documents.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca