Menú superior

Ets a: Inici / Fons i col·leccions / Tresors de la BC / La música de la festivitat de Sant Jordi al General de Catalunya
La música de la festivitat de Sant Jordi al General de Catalunya

Autors: Joana Crespi (Música)

A les Corts catalanes de 1432, reunides a Barcelona, es va acordar la construcció de la Capella de Sant Jordi dins el Palau de la Generalitat de la plaça de Sant Jaume, de Barcelona; la capella va ser acabada el 1434, per Marc Safont. Aquesta podia servir per els diputats, servidors i familiars durant l'any però no abastava per l'aglomeració de gent que s'hi reunia en les grans diades.
A finals del s. XVI, al mateix temps que el mestre Pere Blay, arquitecte, construïa la façana de la plaça de Sant Jaume, s'aixecava la capella nova de Sant Jordi, avui anomenada Sala de Sant Jordi. El 23 d'abril s'hi commemorava allà la festivitat del Sant. L'ofici litúrgic que es resava a tot Catalunya era el propi de Sant Jordi; la música d'aquest ofici, el manuscrit musical del qual avui presentem, és la que compongué, per commemorar aquesta festa, Joan Pau Pujol (Mataró, 1570 - Barcelona, 1626). Va ser mestre de capella de les catedrals de Tarragona (1593), El Pilar de Saragossa (1595 -1611) i, finalment, Barcelona (1612 -1626). És en aquesta darrera etapa que va tenir, a més, la responsabilitat de la capella de música de Sant Jordi.

Tornar