Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / La col·lecció infantil Verrié: una "biblioteca de resistència escolar catalana"
La col·lecció infantil Verrié: una "biblioteca de resistència escolar catalana"

Data inici: 16/02/2015 Data final: 14/03/2015

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Marta Navarro Nogueras - Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials

Jordi Verrié (1923-2001), llicenciat en Dret i persona polifacètica, va aplegar durant quaranta anys llibres i documentació sobre pedagogia, llibres escolars, de coneixements i d'imaginació, centrats en l'entorn cultural català. Ell mateix qualificava la seva col·lecció de “biblioteca de resistència escolar catalana”.
L’any 1987 la Biblioteca de Catalunya va adquirir els llibres, de mans del mateix Verrié. Els publicats entre el segle XVII i la dècada dels seixanta del segle passat -amb alguna excepció-, en els quals se centra aquesta exposició, van formar una nova col·lecció especial de reserva. L’ex-libris que la BC va fer expressament, inspirat en el cartell de Josep Obiols creat per a l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana, il·lustra la mostra.

S’inicia l’exposició amb l’obra de Baldiri Reixac, Instruccions per a l’ensenyança de minyons, i es presenten testimonis dels corrents pedagògics renovadors de finals del segle XIX i principis del XX. Seguidament, es mostren els llibres de text i de coneixements: des de les beceroles fins a la història, passant per la gramàtica, la religió, l’aritmètica, la geometria, les ciències naturals, la geografia, així com l’educació de les nenes. La literatura infantil s’enceta amb la primera edició d’El llibre dels àngels, de Francesc Pelagi Briz, i continua amb editorials, autors i artistes rellevants del primer terç del segle XX. L’exposició es clou amb algunes publicacions de les institucions públiques que van impulsar l’ensenyament i l’edició de llibres per a infants al nostre país.
  
Marta Navarro Nogueras

Tríptic

Vídeo

Tornar