Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Mercè Torrents. Moments màgics
Mercè Torrents. Moments màgics

Data inici: 31/03/2023 Data final: 09/05/2023

Lloc: Espai Zero

Horari: Dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h.

Comissariat: Montserrat Molina
Rosa Montalt

Tríptic   Vídeo

1 - Moments d'iniciació - Documents

2 - Moments d'aprenentatge - Documents

3 - Moments poètics. Salvador Espriu - Documents

4 - Més moments poètics - Documents

5 - Moments reivindicatius i solidaris - Documents

6 - Moments de reafirmació - Documents

7 - Moments de reconeixement - Documents

El joc de paraules d’un dels poemes de Josep Carner, Màgic moment, musicat per Mercè Torrens i Turmo (Barcelona, 1930-2018), ens introdueix en la vida i l’obra d’aquesta compositora i pianista, plenes de moments màgics. Ja dins el bressol, es veié envoltada de tota una nissaga de músics: el seu pare, el compositor i violoncel·lista Joan Torrens i Maymir (Barcelona, 1901-1989), deixeble de Gaspar Cassadó i Pau Casals, a més de membre de l’Orquestra Pau Casals; el seu oncle, el compositor Antoni Torrens i Maymir; i abans el besoncle Juan Torrens Batalla.

Moments d’iniciació, d’aprenentage, de reivindicació i de reafirmació ens mostren l’evolució d’una dona compromesa amb la família, la composició, l’època i l’entorn. Estudià piano amb Pere Vallribera, més tard composició amb Cristòfor Taltabull, i comptà amb l’assessorament de Pura Gómez i Enric Ribó arran del seu pas per la Capella Clàssica Polifònica.

Intèrpret vocal i pianista, professora i compositora, tots aquests vessants l’orientaren cap a una producció destacable de cançons i musicacions de poetes catalans com Josep Carner, J.V. Foix, Miquel Martí i Pol, Pere Quart i en especial Salvador Espriu. Les seves obres foren interpretades per cantants com Mercè Bibiloni, Anna Ricci, Núria Feliu, Dolors Laffitte, Marina Rossell o Celdoni Fonoll, entre d’altres.

A més d’aquestes composicions per a veu i piano, el seu corpus musical comprèn obres per a instruments sols, com el violoncel, la guitarra o la tenora; per a cor; trios i quartets diversos, de vent i corda; obres per a cobla, majoritàriament sardanes; i orquestra, de cambra i simfònica.

Mercè Torrents (amb “t” final, tal i com va voler constar en l’àmbit professional) va expressar per damunt de tot l’estima per la seva terra i la seva llengua, pels desfavorits i oblidats de la societat, també les dones. És així com els moments viscuts de forma constant, voluntariosa i intensa esdevenen màgics.

Tornar