Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Santa Teresa de Jesús en la cultura catalana
Santa Teresa de Jesús en la cultura catalana

Data inici: 31/07/2015 Data final: 31/08/2015

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Mercè Gras Casanovas

Amb motiu dels 500 anys del naixement de Santa Teresa de Jesús, el proper 31 de juliol s'inaugurarà a l'Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya la mostra "Santa Teresa de Jesús en la cultura catalana". Aquesta exhibició romandrà oberta fins al 31 d'agost de 2015. La comissària, Mercè Gras, oferirà dues visites comentades de l'exposició el divendres 31 de juliol i el dilluns 31 d'agost a les 19.45 h.

«El 28 de març de 2015 es compleixen 500 anys del naixement de Teresa de Jesús, fundadora del Carmel descalç.
La seva obra escrita va merèixer, des del primer moment, nombroses edicions, moltes de les quals es publicaren a Barcelona.
La  singularitat de la vida i obra de Teresa de Jesús va obtenir molt aviat  el reconeixement per part de l’Església catòlica, i el 12 de març de 1614 se celebrà a Roma la seva beatificació.
A Barcelona i les altres capitals catalanes on s’havia establert el Carmel descalç se celebraren grans festes populars i religioses, on s’involucrà tota la ciutat. El jurista i mecenes Josep Dalmau convocà un certamen literari en honor de Teresa de Jesús. La relació detallada fou compilada pel mateix Dalmau, i publicada el 1615, enguany fa quatre-cents anys.
Els convents de l’Orde aplegaren bones biblioteques, que s’enriquiren  encara més amb les donacions de diferents benefactors. L’Orde també va treballar a Barcelona en el sector editorial i tipogràfic en els segles XVIII i XIX, a través de la Impremta dels carmelites descalços, i de la Fàbrica de Fosa de lletra d’impremta.
La ràpida extensió de l’Orde a casa nostra comportà la construcció d’una colla d’esglésies i convents aixecades segons l’austera i precisa normativa arquitectònica de l’Orde, que ha estat força estudiada, i la tasca dels tracistes  carmelites descalços va estendre’s en moltes ocasions a altres construccions religioses i laiques. La Biblioteca de Catalunya compta amb una obra extraordinària fins ara mai exposada, una traça en pergamí de fra Josep de la Concepció, recentment restaurada.
La  primera fundació del Carmel descalç masculí a Catalunya va ser el  convent de Sant Josep de Barcelona (1586), on avui dia es troba el mercat de Sant Josep de la Boqueria, mentre que les religioses arribaren  poc després, el 1588.
Durant la guerra civil, i sota la direcció de Jordi Rubió, la Biblioteca de Catalunya va reunir i posar fora de l’abast del vandalisme i la destrucció el patrimoni escrit i part del mobiliari del convent de les descalces de la Immaculada Concepció, destruït durant el conflicte, i que estava situat a l’actual plaça Vila de Madrid.»
   
Mercè Gras Casanovas. Arxiu dels carmelites descalços de Catalunya i Balears.

Tríptic 

Vídeo

Més informació:

Francesc del Santíssim Sagrament, Baró Amorós, germà (1753-1824)
Fitxa de l’autor

Edició i estudi del manuscrit de cuina

Josep de la Concepció, Fuster (c. 1626-1690)
Fitxa de l’autor

Carme Narváez Cases, El tracista Fra Josep de la Concepció (1626-1690)

Carme Narváez Cases, El tracista carmelità fra Josep de la Concepció, protagonista de l’arquitectura del Barroc català

Josep Dalmau (1554-1633)

Relación de las fiestas (...) por la beatificación de santa Teresa de Jesús (1614), de Josep Dalmau, devoció i literatura carmelitana.

Josep Dalmau, Relación de las fiestas... (1615)

Obres de Teresa de Jesús publicades a Catalunya

La fàbrica de lletra del convent dels carmelites descalços de Barcelona

Antoni de Sant Maties, Carbó (1595-1668)
Fitxa de l’autor

Antoni Comas, “Un escriptor místic català del segle XVII: fra Antoni de Sant Maties”, Butlletí de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, 38 (1981-1982).

Tornar