Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Exposicions / Shakespeare entre nosaltres
Shakespeare entre nosaltres

Data inici: 13/04/2016 Data final: 14/05/2016

Lloc: Espai Zero

Horari: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 9 a 14 h.

Comissariat: Joan Curbet i Carme Font (Institut d’Estudis Medievals (Universitat Autònoma de Barcelona))

Cada país, cada època, cada entorn cultural, genera les seves pròpies versions de Shakespeare: d’entre els grans autors occidentals, no n’hi ha cap altre que aculli una varietat tan àmplia de relectures, versions o apropiacions. La seva obra és un espai verbal on es dibuixen, mitjançant l’únic recurs de la paraula dramatitzada (la “dialèctica dels sentiments”, en termes de Josep Pla), tots els conflictes i les aspiracions de les societats i els individus que s’hi apropen. Potser la més gran de les paradoxes d’aquest llegat es troba en la seva vitalitat en forma de llibre: una obra que fou originalment pensada per a ser dita i actuada ha accedit a la universalitat en forma impresa, disseminada a través d’edicions, compilacions i traduccions fetes en els formats més diversos. Els canvis en la interpretació d’aquest corpus teatral i bibliogràfic ens parlen dels diferents moments en la mentalitat de la nostra civilització. 

També ha estat així en el cas català: la presència de Shakespeare entre nosaltres ha avançat de manera paral·lela als moments de recuperació, estabilització i afermament de la nostra cultura. No hi ha hagut un sol Shakespeare a Catalunya, sinó molts. La seva petja es percep en la literatura dramàtica de creació (des de les tragèdies de Víctor Balaguer fins als experiments meta-teatrals de Ramon Vinyes o Josep Palau i Fabre), en la historiografia i la reflexió literàries (des d’Anfòs Par fins a Gabriel Ferrater), i especialment en la varietat i riquesa de les traduccions de la seva obra (des de Josep Carner fins a Salvador Oliva, passant per les influents versions de Josep Maria de Sagarra). El llegat de Shakespeare va tenir el seu lloc en l’impuls renovador del Noucentisme i en la preservació de la llengua catalana durant la postguerra, així com l’ha tingut més recentment, ja en temps de democràcia.

L’exposició de fons bibliogràfics que proposem, conservats a la Biblioteca de Catalunya, ens permetrà recórrer la influència shakespeariana a la cultura catalana. Mentrestant, el cicle de recitals i conferències que se celebrarà en paral·lel explorarà, en termes més globals, alguns dels nuclis essencials de l’obra del dramaturg (el poder, les diferències de gènere, la relació entre teatre i text, el paper de la música). 400 anys després de la seva mort, Shakespeare segueix més que mai entre nosaltres.  

Imatge

Tríptic

Vídeo

Tornar