Menú superior

Ets a: Inici / Pòdcast de la BC


Right menu

Arxiu

Mo Tu We Th Fr Sa Su
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Pòdcast de la BC

32. Les músiques de Nadal

Rosa Montalt, Pilar Estrada i Montserrat Molina, de la Secció de Música, ens presenten documents i partitures relacionades amb el temps de Nadal, que custodiem a la Biblioteca. Així, descobrim que conservem almenys quatre documents d’El Cant de la Sibil·la, alguna ensalada dels Fletxa, una bona col·lecció de vilancets barrocs, músiques per a Els Pastorets i altres peces escèniques nadalenques i algunes felicitacions de Nadal singulars. La banda sonora la posen les veus del conjunt vocal Cantoría, La Colombina, el Cor Francesc Valls de la Catedral de Barcelona, el Cor Lieder Càmera i el Cor Infantil dels Amics de la Unió de Granollers, entre d’altres.

20/12/2022

31. El radioteatre de Ràdio Barcelona

Ramon Sunyer i Pol Cruells, de la Unitat de Sonors i Audiovisuals, ens expliquen en aquest capítol què és el radioteatre, quan va néixer i de quina manera una obra de teatre s’adaptava al format radiofònic. A més, descobrim quin tipus de radioteatres conservem a la Biblioteca de Catalunya provinents de l’Arxiu Històric de Ràdio Barcelona i n’escoltem alguns fragments. I també recordem algunes veus emblemàtiques que van popularitzar aquest format radiofònic al segle XX.

29/11/2022

30. L’afany pel col·leccionisme. Set biblioteques emblemàtiques

Jaume Clarà Arisa, cap de la Secció de Col·leccions Generals, ens parla de set col·leccions emblemàtiques que custodiem a la Biblioteca de Catalunya. Es tracta de biblioteques temàtiques dedicades als escacs, la mitologia clàssica, la novel·la romàntica, l’anarquisme i el teatre. A través d’aquest pòdcast descobrim el contingut d’aquestes col·leccions així com la personalitat de les diverses persones que van crear-les.

15/11/2022

29. L'arribada de l'espiritisme a Catalunya

Pepa Bagaria, cap de l’Hemeroteca, ens parla en aquesta ocasió de com la doctrina espiritista va arribar al nostre país. Sabrem qui van ser José María Fernández Colavida i Amalia Domingo Soler, dues figures imprescindibles de la història de l’espiritisme a casa nostra. I, finalment, descobrirem algunes revistes i publicacions sobre aquesta temàtica que conservem a la Biblioteca de Catalunya.

02/11/2022

28. Els 75 anys de la Coral Sant Jordi

En aquest capítol ens endinsem en la història d’un dels cors més emblemàtics del nostre país, que celebra aniversari. Ens hi acompanyen Margarida Ullate i Estanyol, Cap de la Unitat de Sonors i Audiovisuals i cocomissària de l’exposició “Que els cants ens alegrin: 75 anys de la Coral Sant Jordi”, i Manel Artigues Alsius, exmembre de la Coral. T’expliquem en quin context va néixer aquesta institució l’any 1947, la importància que va tenir en la recuperació de la llengua catalana al nostre país, el paper fonamental d’Oriol Martorell, el seu fundador; i com la Coral Sant Jordi segueix ben viva en l’actualitat.

18/10/2022

27. Conferències, concerts, publicacions..., i més!

Sergi Font, Cap de l’Àrea de Difusió de la Biblioteca de Catalunya, ens descriu les moltes activitats que tenen lloc a la Biblioteca, com s’organitzen i a qui s’adrecen. Expliquem quin tipus d’actes acollim i en quins espais tenen lloc. A més, parlem de l’interès constant que genera l’edifici històric que ocupem, que fa que tot sovint sigui escenari d’enregistraments audiovisuals i reportatges gràfics.

04/10/2022

26. Llegim al jardí?

En aquest capítol us parlem de Llegim al Jardí, una iniciativa de caire social impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, que té com a objectiu donar un ús cultural i lúdic als Jardins Rubió i Lluch, situats al costat de l’edifici històric de la Biblioteca. D’aquest projecte ens en parlen Marga Losantos (coordinadora), Ester Estanyol (responsable i dinamitzadora), Enric Domènech (usuari) i Anna Pagador (educadora social).

20/09/2022

25. Anem de Festa Major!

Marga Losantos —comissària amb Mercè Comas de l’exposició Vine a la Festa!— que fins al 16 de setembre es pot veure a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, ens parla de quin tipus de documentació podem trobar en aquesta mostra i també de com el fons de la Biblioteca testimonia que algunes activitats vinculades a les festes majors no han canviat gaire i es mantenen des de fa segles.

19/07/2022

24. Abans de l’arribada de la Biblioteca. Què en queda de l’antic Hospital de la Santa Creu?

Tornem a portar al podcast Reis Fontanals, doctora en Història Medieval i arxivera durant molts anys de la Biblioteca de Catalunya, perquè ens parli de l'edifici que ens acull, com ja va fer en l'episodi número 12. La seu actual de la Biblioteca va ser durant molts segles un hospital molt important, l'Hospital de la Santa Creu. Ens fixem sobretot en el rastre que podem trobem d’aquesta institució, creada l’any 1401, en la Biblioteca.

05/07/2022

23. Felip Pedrell, un músic i un llegat per descobrir

Amb motiu del centenari de la mort de Felip Pedrell, que té lloc el 2022, dediquem un episodi del pòdcast a aquest músic polièdric. Descobrim de la mà de Francesc Cortès, musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, quines són les diferents facetes de Pedrell; mentre Rosa Montalt, cap de la Secció de Música, ens parla del seu llegat i presència a la Biblioteca de Catalunya, així com de les jornades Pedrellianes.

21/06/2022