Menú superior

Ets a: Inici / Pòdcast de la BC


Right menu

Arxiu

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


Pòdcast de la BC

27. Conferències, concerts, publicacions..., i més!

Sergi Font, Cap de l’Àrea de Difusió de la Biblioteca de Catalunya, ens descriu les moltes activitats que tenen lloc a la Biblioteca, com s’organitzen i a qui s’adrecen. Expliquem quin tipus d’actes acollim i en quins espais tenen lloc. A més, parlem de l’interès constant que genera l’edifici històric que ocupem, que fa que tot sovint sigui escenari d’enregistraments audiovisuals i reportatges gràfics.

04/10/2022

26. Llegim al jardí?

En aquest capítol us parlem de Llegim al Jardí, una iniciativa de caire social impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, que té com a objectiu donar un ús cultural i lúdic als Jardins Rubió i Lluch, situats al costat de l’edifici històric de la Biblioteca. D’aquest projecte ens en parlen Marga Losantos (coordinadora), Ester Estanyol (responsable i dinamitzadora), Enric Domènech (usuari) i Anna Pagador (educadora social).

20/09/2022

25. Anem de Festa Major!

Marga Losantos —comissària amb Mercè Comas de l’exposició Vine a la Festa!— que fins al 16 de setembre es pot veure a l’Espai Zero de la Biblioteca de Catalunya, ens parla de quin tipus de documentació podem trobar en aquesta mostra i també de com el fons de la Biblioteca testimonia que algunes activitats vinculades a les festes majors no han canviat gaire i es mantenen des de fa segles.

19/07/2022

24. Abans de l’arribada de la Biblioteca. Què en queda de l’antic Hospital de la Santa Creu?

Tornem a portar al podcast Reis Fontanals, doctora en Història Medieval i arxivera durant molts anys de la Biblioteca de Catalunya, perquè ens parli de l'edifici que ens acull, com ja va fer en l'episodi número 12. La seu actual de la Biblioteca va ser durant molts segles un hospital molt important, l'Hospital de la Santa Creu. Ens fixem sobretot en el rastre que podem trobem d’aquesta institució, creada l’any 1401, en la Biblioteca.

05/07/2022

23. Felip Pedrell, un músic i un llegat per descobrir

Amb motiu del centenari de la mort de Felip Pedrell, que té lloc el 2022, dediquem un episodi del pòdcast a aquest músic polièdric. Descobrim de la mà de Francesc Cortès, musicòleg i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, quines són les diferents facetes de Pedrell; mentre Rosa Montalt, cap de la Secció de Música, ens parla del seu llegat i presència a la Biblioteca de Catalunya, així com de les jornades Pedrellianes.

21/06/2022

22. Isidre Bonsoms, de l’amor per Cervantes a la passió pels llibres i el col·leccionisme

És un dels personatges més importants de la història de la Biblioteca de Catalunya i evidentment mereixia, com a mínim, un episodi del nostre pòdcast. Descobrim qui va ser Isidre Bonsoms i com són les tres col·leccions que va donar i que conservem a la Biblioteca. Ens fixem especialment en la Col·lecció Cervantina, una de les més importants del món relacionades amb Miguel de Cervantes i la seva obra. Un episodi que fem amb la col·laboració de Marta Navarro, bibliotecària de la Secció de Reserva Impresa i Col·leccions Especials.

07/06/2022

21. Una passejada per la història de la fotografia, des de la Biblioteca de Catalunya

Aquesta vegada fem una mirada enrere per parlar de fotografia, sobretot de la seva història i els seus formats i tècniques més habituals al llarg dels segles XIX i XX: el daguerreotip, el ferrotip, l’ambrotip, les plaques de vidre o la fotografia estereoscòpica, entre d’altres. Totes elles representades en els fons fotogràfics de la nostra biblioteca. Un episodi que fem amb Ricard Marco, fotògraf de la Biblioteca de Catalunya des de 1990.

24/05/2022

20. Un gran portal sobre la il·lustració i el còmic a Catalunya

Coincidint amb la presentació del portal “Fons de la il·lustració i el còmic”, impulsat per la Biblioteca de Catalunya i amb la col·laboració de diverses institucions i col·leccionistes, dediquem aquest episodi del pòdcast a descobrir el perquè d’aquesta iniciativa i què hi podem trobar en aquest web. Ens hi ajuda Sílvia Ferrer, directora de la Unitat Gràfica de la Biblioteca.

10/05/2022

19. La passió per Sant Jordi de Narcís Sayrach

En aquest episodi del pòdcast ens acostem a un personatge fascinant, Narcís Sayrach, un gran col·leccionista de tot allò relacionat amb la figura de Sant Jordi. Sayrach va ser un dels impulsors i el primer president de l’Associació d’Amics de Sant Jordi, i va acumular al cap dels anys milers de documents i materials sobre el nostre patró. Una documentació que conservem a la Biblioteca de Catalunya i que és a l’abast de tothom. Maite Cuende, de la Secció de Material Menor, ens explica què hi podem trobar.

22/04/2022

18. Una visita a l'Arxiu Joan Maragall

Esther Vilar, la directora, ens mostra les diferents cambres i espais que conformen l’Arxiu Joan Maragall, residència del gran escriptor durant els últims anys de la seva vida. A més, descobrim des de quan aquest centre forma part de la Biblioteca de Catalunya, quins serveis ofereix i quines activitats s’hi realitzen.

12/04/2022