You are at: Home / BC Blog / La Col·lecció de Sant Jordi Narcís Sayrach


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

TagsLa Col·lecció de Sant Jordi Narcís Sayrach

Amb motiu de la festivitat de sant Jordi 2019, des de la Unitat Gràfica volem donar visibilitat a un fons dedicat a aquest sant, la Col·lecció de Sant Jordi Narcís Sayrach, que va arribar a la Biblioteca de Catalunya per un donatiu l’any 2012.

Narcís Sayrach i Fatjó dels Xiprers (Barcelona, 1933-2016), va ser un historiador, promotor cultural, activista cívic català i, durant un temps, capellà obrer. Va ser fundador i president de l’associació “Amics de Sant Jordi”. Era fill de Manuel Sayrach i Carreras, l’arquitecte modernista, i germà dels periodistes Manuel i Miquel Àngel Sayrach, responsables des del 1963 de la revista L’Infantil, més tard Tretzevents. La seva devoció per sant Jordi, a qui, en paraules de la seva filla, “va admirar, estimar i venerar"[i], unida a una forta vocació col·leccionista, va donar com a conseqüència la creació del fons documental que coneixem com la Col·lecció de Sant Jordi Narcís Sayrach.

Segell de l’Associació Amics de Sant Jordi, obra original de Josep M. Subirachs (1927-2014)

 

La col·lecció consta de diverses tipologies documentals. El fons de llibres impresos està format per més de 280 títols de la biblioteca personal de Narcís Sayrach, amb una forta presència d’obres de temàtica jordiana. La part de manuscrits inclou uns 520 documents, entre articles i altres escrits de Sayrach, documents textuals acompanyats de documents gràfics sobre sant Jordi de mà d'artistes, escriptors, actors i cantants del segle XX, correspondència i un recull de premsa temàtic. Amb el títol Recull de cassets sobre Sant Jordi (el mite, la llegenda, la simbologia, la tradició, la festa, la poesia i la música, s’han incorporat al catàleg 24 cassets sonores no editades, amb programes radiofònics, conferències i activitats al voltant de la figura de Sant Jordi dutes a terme per l’associació “Amics de Sant Jordi”. També hi ha 25 partitures de cançons sobre sant Jordi. Els documents gràfics formen el gruix principal del fons (més de 7.000 documents). El criteri seguit per incloure un document gràfic a la col·lecció va ser absolutament exhaustiu: qualsevol dibuix original o reproducció de la figura de sant Jordi o els seus símbols, o relacionats amb el seu culte i la seva llegenda era conservat. Aquesta part gràfica ja està incorporada al catàleg de la Biblioteca de Catalunya en forma d’un recull amb el títol Imatges de Sant Jordi recopilades per Narcís Sayrach.

El recull respecta l’ordre i la classificació dels documents original de Narcís Sayrach, i moltes vegades també els contenidors originals (àlbums, carpetes...) amb què van arribar a la Biblioteca de Catalunya. Els criteris d’organització aplicats per en Narcís Sayrach han permès crear onze grans grups de documents:

- Cartells i làmines: aproximadament 500 reproduccions d’obres d’art, com quadres, icones, etc., i cartells publicitaris o anunciadors, sempre que incloguin representacions, simbologia o al·legories relacionades amb el sant.

Martorell, Bernat, -1452. Retaule de sant Jordi

- Diada de sant Jordi: invitacions, programes d’actes, convocatòries... publicats a partir de 1903. Poden tenir o no imatges del sant.
- Dibuixos originals: més de 250 esbossos, apunts, vinyetes i dibuixos amb tècniques diferents, principalment d’autors catalans, alguns vinculats amb la revista Tretzevents
- Estampes i calendaris: gairebé 200 de les tradicionals “estampetes” del sant, 8 calendaris de butxaca i 19 de paret
- Exposicions i itineraris: principalment lligades amb les activitats de l’associació “Amics de Sant Jordi”
- Felicitacions i recordatoris de bateig, casaments, defuncions, etc.
- Filatèlia: segells postals de 48 estats i territoris amb la figura de sant Jordi.
- Fotografies: principalment fetes al llarg dels seus viatges per Catalunya i Espanya, Europa, Orient Pròxim i Àfrica, així con apunts i dibuixos a mà alçada, sempre amb temàtica jordiana (esglésies, capelles, peces de museu, etc.). Organitzades geogràficament i conservades en els àlbums originals.
- Poesia i altres escrits: reproduccions de poemes i altres escrits autògrafs d'escriptors, artistes, actors i músics catalans, relacionats amb la temàtica. Els originats estan conservats com manuscrits, però les còpies s’han tractat com material gràfic per dues raons: El compilador de la col·lecció els va incloure a la part gràfica del fons i la Biblioteca de Catalunya ha respectat la seva organització i ordenació; i molts escrits inclouen dibuixos, esbossos o apunts dels autors literaris.
- Targetes postals d’arreu el món (més de 650), tant de representacions de sant Jordi com de vistes de llocs relacionats amb el seu culte.
- Altra documentació diversa; des de bosses de plàstic a menús de restaurants, qualsevol suport que inclogui representacions del sant.

El recull catalogat disposa d’una ajuda de cerca per Internet on s’identifica cada document i la seva localització física.

L’any 2003 la Generalitat de Catalunya va  atorgar a Narcís Sayrach la Creu de Sant Jordi; el guardó més escaient per a qui havia dedicat la seva vida a conèixer i difondre la figura de sant Jordi.

 

Maite Cuende
Secció de Material Menor
Unitat Gràfica

 

[i] Narcís Sayrach : Sant Jordi, paraula i art : poetes i artistes catalans contemporanis / pròleg: Carles Duarte i Montserrat ; introducció: Eulàlia Sayrach i Muñoz de Morales ; epíleg: Manuel Sayrach i Fatjó dels Xiprers. Lleida : Pagès Editors, abril de 2018. Topogràfic: 2019-4-683

Comments