You are at: Home / Pòdcast de la BC


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Pòdcast de la BC

47. Horitzó 2027: el futur de la Biblioteca

En aquest capítol del pòdcast et volem parlar de nosaltres, de la Biblioteca i del nostre futur. Eugènia Serra, la directora, ens explica què és el Pla Estratègic 2023-2027 de la Biblioteca de Catalunya i quins són els aspectes més importants que conté. A més, en la part final, descobrim com serà la nostra biblioteca en un futur no molt llunyà.

Foto de portada d'aquest capítol: Oriol Miralles.

07/09/2023

46. Patrimoni en moviment: el préstec de documents per a exposicions

Sabies que la Biblioteca de Catalunya cedeix cada any desenes dels seus documents per a ben bé una vintena d’exposicions, nacionals i internacionals? En aquest capítol del pòdcast, Núria Flix, coordinadora de la gestió de préstec per a exposicions, ens explica en què consisteix aquest servei de la Biblioteca i com s’organitza. A més, Carina Mirassó, una de les comissàries, ens explica què s’amaga al darrere de la mostra "Patrimoni en moviment", que del 31 de juliol al 16 de setembre es pot veure a l’Espai Zero de la Biblioteca.

11/07/2023

45. La precocitat en la música: els nens i les nenes prodigi

A final del segle XIX i durant les primeres dècades del segle XX, a Catalunya vam tenir una sèrie de músics que van destacar per la seva precocitat. En aquest capítol del pòdcast ens fixem en els casos d’Isaac Albéniz, Alícia de Larrocha, Joan Manén, Eduard Toldrà, Esmeralda Cervantes i els germans Carlos i Giocasta Kussrow Corma. Descobrim algunes curiositats relacionades amb el seu talent musical, i també parlem d’alguns documents interessants sobre aquest tema que podem trobar a la Biblioteca de Catalunya. Aquest capítol el fem amb la companyia de Pilar Estrada, Montse Molina i Soledad Sánchez, de la Secció de Música de la Biblioteca.

Imatge de portada d’aquest capítol: Els germans Corma.

03/07/2023

44. Les activitats de la Biblioteca en imatges. Els reportatges fotogràfics

Amb la companyia del fotògraf Ricard Marco, parlem dels reportatges fotogràfics de les activitats que duem a terme a la Biblioteca de Catalunya. Tot i que tenim registres de reportatges ben bé des dels inicis de la Biblioteca, en aquest capítol ens fixem sobretot en l’etapa més recent, la compresa entre 1990 i l’actualitat. Com són aquests reportatges? Què s’hi pot veure? Es conserven totes les imatges? Podem consultar aquest material? Aquestes i altres qüestions troben resposta en aquest capítol.

Foto de portada d’aquest capítol: Oriol Miralles

20/06/2023

43. Gaietà Buïgas i Monravà, un arquitecte per descobrir

En aquest capítol del pòdcast ens aproximem a la figura d’un arquitecte de qui no en sabem gaires coses, tot i ser autor d’obres tan emblemàtiques com el Monument a Colom de Barcelona. Però qui va ser Gaietà Buïgas i Monravà? Quina relació té aquest personatge amb Carles Buïgas, l’enginyer que va dissenyar la Font Màgica de Montjuïc? Què conté el fons que conservem d’ell a la Biblioteca de Catalunya? Aquestes i altres preguntes mirem de respondre-les amb l’ajuda de Concepció Isern i Xavier Soler, historiadors de l’art i membres de l’equip de la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya.

01/06/2023

42. La Biblioteca a Catalunya: assessorament, subvencions, normalització i gestió del DL i l’ISSN

Eugènia Serra, la directora de la Biblioteca de Catalunya, explica en aquest capítol aquelles gestions, accions i serveis que duem a terme des de la Biblioteca i que afecten al conjunt del país. Així, parlem de la gestió dels números de Dipòsit legal i de l’ISSN; les subvencions per a la catalogació i digitalització de fons; la normalització i estandardització de normatives internacionals relacionades amb els catàlegs bibliotecaris; i l’assessorament a altres biblioteques i professionals per part dels especialistes de la Biblioteca.

22/05/2023

41. La política és per a tothom. El Trienni Liberal (1820-1823)

En aquest capítol del pòdcast ens acostem a un període històric revolucionari que es va viure a tot l’Estat, però en especial a la ciutat de Barcelona, durant els primers anys de la dècada de 1820. D’aquells anys marcats per la participació i l’opinió de la ciutadania en temes polítics, tracta l’exposició que es pot veure a la Sala d'Exposicions de la Biblioteca de Catalunya entre el 20 d’abril i el 17 de juny de 2023. En parlem amb els seus comissaris, Jordi Roca Vernet i Pep Rueda Sabala.

09/05/2023

40. Obrim portes. Celebrem Sant Jordi!

Sant Jordi és una diada molt especial a la Biblioteca de Catalunya. Aquell dia obrim la Biblioteca a tot aquell qui ens vol visitar, ja sigui en visites guiades o de manera lliure. Es respira un ambient diferent, d’alegria, de ganes de compartir i de fer descobrir l’edifici històric i també alguns dels tresors que hi conservem. Aquest capítol ens acosta la celebració del Sant Jordi de 2023, amb el testimoni de diverses persones vinculades a la Biblioteca, i seguint de prop una de les visites guiades.

25/04/2023

39. Il·lustríssimes: un homenatge a les dibuixants catalanes del segle XX

En aquest capítol del pòdcast et parlem d’una exposició que es pot veure al Museu d’Història de Catalunya fins a l’1 d’octubre de 2023. Es titula Il·lustríssimes: dones que van dibuixar el segle XX, i exhibeix una part important dels fons originals d’il·lustradores que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. Descobrim el perquè d’aquesta mostra amb la Sílvia Ferrer, la directora de la Unitat Gràfica, i fem una visita guiada pels diferents espais amb la Roser Pintó, comissària —juntament amb Antoni Guiral— d’aquesta exposició.

11/04/2023

38. La justícia en mans dels senyors: els tribunals senyorials

Joan Pons, historiador i arxiver de la Biblioteca de Catalunya, ens explica en aquest capítol del pòdcast de quina manera s’impartia justícia al nostre país, durant segles, a partir de l’arxiu dels marquesos de Moja, un important fons patrimonial que conservem a la Biblioteca. Descobrim, doncs, què eren els tribunals senyorials i com d’importants van ser des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX.

28/03/2023