You are at: Home / Visit us / Exhibitions / Àlbums romàntics
Àlbums romàntics

Cartell exposició Àlbums Romàntics

Start date: 24/10/2022 End date: 01/12/2022

Place: Espai Zero

Timetable: De dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes, de 10 a 14 h.

Commissioners: Lourdes Martín i Iris Torregrossa.
Unitat Bibliogràfica. Secció de Manuscrits.

Tríptic   Vídeo de l'exposició

1 - SUB CONSTRUCTIONE - Documents

2 - Les enquadernacions - Documents

3 - Les portades - Documents

4 - Els textos - Documents

5 - La música - Documents

6 - Les il·lustracions - Documents

7 - Els àlbums postromàntics - Documents

Si parlem d’àlbums ens imaginem una col·lecció de cromos o de fotografies, però què són els àlbums romàntics?

Els antecedents més immediats d’aquests àlbums els trobem en els alba amicorum, que eren els llibres de viatges i records on els joves de la noblesa europea de mitjan del segle XVI registraven la seva xarxa de contactes acadèmics i professionals. Segles més tard, en ple Romanticisme, la moda dels àlbums va revifar amb força a Anglaterra i a França i es va exportar a altres països del continent europeu. Ara bé, a diferència del seus predecessors renaixentistes, que habitualment pertanyien a homes, els àlbums romàntics van causar furor entre les noies joves i les dones casades de les classes benestants.

 La moda i la vanitat eren els principals motors que impulsaven a les noies burgeses a col·leccionar autògrafs. La possessió d’un àlbum dedicat situava la dona i la família en una posició de prestigi, així doncs, com més rica era l’enquadernació i més famosos els autors de les dedicatòries, més valor adquiria. És per aquest motiu que els àlbums romàntics van esdevenir autèntiques peces d’ostentació de l’estatus familiar i a la vegada una eina d’interacció molt popular, de la mateixa manera que a l’actualitat ho són les xarxes socials.

L’àlbum (del llatí albus, -a, -um, és a dir “blanc”) era un llibre en blanc on amics i coneguts, o bé artistes de renom, estampaven les seves dedicatòries en forma de textos, dibuixos i partitures adreçats a les seves propietàries. Aquests tres elements eren els motius centrals i recurrents en tots ells, i responien a la voluntat integradora de les tres arts, típica del Romanticisme: literatura, pintura i música.

Aquests volums, que es completaven amb el pas dels anys omplint els fulls buits amb les dedicatòries, distaven molt de ser un objecte íntim i personal; les seves propietàries es delectaven ensenyant-los a les visites i presumint davant el cercle d’amistats, convertint-se en un termòmetre que mesurava el poder de les xarxes socials de la família.En aquesta exposició podreu veure una mostra dels àlbums romàntics i postromàntics de molt diverses procedències que es conserven en els fons de la Biblioteca de Catalunya. El recorregut que us proposem pretén ensenyar-vos la bellesa d’aquests objectes únics des del seu embolcall fins al seu contingut.

Return