You are at: Home / Visit us / Exhibitions / Dones impressores a la Barcelona del segle XVIII




Dones impressores a la Barcelona del segle XVIII

Cartell exposició Isabel Jolis

Start date: 27/07/2020 End date: 15/09/2020

Place: Espai Zero

Timetable: De dilluns a divendres, de 10 a 14 i de 15 a 19 h. Dissabtes 1 i 29/8 i 5/9, de 10 a 14 h

Commissioners: Alicia Brosa, Roser Insenser i Blanca Reyes.

Unitat Gràfica
Unitat Bibliogràfica. Reserva Impresa i Col·leccions especials

Vídeo de l'exposició

El sector de les arts gràfiques al segle XVIII va ser una de les àrees econòmiques on la presència femenina fou més notable. Extrapolable a d’altres zones geogràfiques, a Barcelona trobem un bon nombre de dones impressores, gravadores o llibreteres, pràcticament desconegudes, que van continuar al capdavant del negoci familiar.
La present exposició té com a objectiu donar a conèixer i fer visibles alguns dels noms de dones impressores i gravadores catalanes del segle XVIII, destacant-ne entre elles, Isabel Jolis (1682 – 1770), de la qual es commemora enguany el 250è aniversari de la seva mort.
Última hereva d’una nissaga d’impressors, a l’edat de 77 anys i fins als 88, la Isabel va fer-se càrrec del taller tipogràfic que la família Jolis tenia al carrer dels Cotoners de Barcelona. A més de dirigir el taller, molt probablement es va dedicar també a l’art de la xilografia, un ofici que va aprendre del seu pare. Un exemple d’energia i perseverança, de força emprenedora que, malgrat la inestable situació política imperant a la segona meitat del segle XVIII, va saber esquivar els esculls de la severa administració borbònica, sempre amb la voluntat de fer perdurar el negoci familiar.
La mostra es divideix en cinc àmbits temàtics. Als dos primers es presenten els noms d’algunes de les dones impressores i gravadores que van treballar a Barcelona durant el segle XVIII. El tercer àmbit dona a conèixer la nissaga d’impressors Jolis, iniciada per Joan Jolis Santjaume el 1679. El quart se centra en Isabel Jolis, remarcant el seu paper com a gravadora i com a impressora. L’últim àmbit està dedicat a l’impressor Bernat Pla i la seva dona Tecla Boix, a qui la Isabel va llegar l’obrador. Igual que en èpoques anteriors l’antiga casa Jolis, a la mort de l’impressor Pla, va quedar en mans d’una dona, Tecla Pla, qui continuà amb el nom de “Viuda Pla”. 

Tríptic de l'exposició

Llista de peces de l'exposició

Return