You are at: Home / BC Blog / Resum de la Jornada de Portes Obertes a la Biblioteca de Catalunya. 2012


Right menu

Archive

Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

TagsResum de la Jornada de Portes Obertes a la Biblioteca de Catalunya. 2012

Ahir, amb motiu de la Diada de Sant Jordi, es va celebrar la ja tradicional Jornada de Portes Obertes. Aquest dia, la BC surt de les activitats habituals i es prepara per acollir els visitants. A primera hora del matí tots els equips acabaven els preparatius per obrir puntualment a les 10h. Posar les indicacions de senyalització, preparar els espais, les cadires, els audiovisuals, els fullets informatius, col·locar l’enquadernació de plata repussada a la vitrina de la sala Marès, preparar el punt de venda de llibres, les petites mostres d’exposicions, revisar les targetes i bateries de les càmeres de fotos, repassar el recorregut i els últims detalls del guió de la visita... En aquesta jornada hi participen cada any directament i indirectament uns setanta treballadors/res de diferents unitats i seccions. Durant aquest dia els serveis als usuaris estan tancats i tot el personal està destinat a l’activitat de la Jornada.

Els visitants  poden anar  per lliure o bé seguir les visites guiades que s’organitzen quan hi ha grups de més de cinc persones. Alguns fan la reserva d’hora prèviament, però en general s’organitzen grups al moment en funció de l’afluència de visitants i més o menys cada 20 minuts es pot fer un grup, llevat de les hores del migdia.  Ahir es van fer 33 grups. Es va atendre als visitants en català, castellà, francès i anglès. Les guies que acompanyen els grups són persones que treballen a la biblioteca, coneixen molts secrets, tant de l’edifici com dels llibres i intenten respondre les preguntes que els fan els visitants, que són molt variades. Entre altres coses van demanar si es podien veure les Homilies d’Organyà i on estan guardades, si sabíem on es conservava el manuscrit original del Quixot, o si recollíem també les publicacions electròniques i digitals.

Des de primera hora van anar entrant visitants: escolars, turistes, -aquest any principalment francesos-, usuaris habituals, antics lectors, veïns del barri, gent de comarques, alguns professionals del sector bibliotecari... i a través de Twitter i Facebook s’anava informant del desenvolupament de la Jornada.

Jornada de Portes Obertes 2012. Biblioteca de Catalunya

Visitants a l'entrada de la Biblioteca de Catalunya. Foto: BC. Oriol Miralles

 

Durant el recorregut es van poder veure les sales de lectura ubicades a les naus gòtiques de l’antic Hospital de la Santa Creu; la Sala Marès, que mostra un recorregut per la història del llibre, la Sala Cervantina on aquest any s’exposà una vintena de dibuixos de l’artista Francesc Riart. Aquest autor, que ha donat el seu fons, és un dels pocs especialistes que hi ha en il·lustracions històriques, els dibuixos que fa són molt precisos, ben documentats, res del que hi apareix és gratuït ja que s’informa sempre a través d’historiadors, arqueòlegs o fotografies de l’època.

2012_Mostra de Francesc Riart

Mostra de dibuixos de Francesc Riart a la Sala Cervantina. Foto: BC. Oriol Miralles

 

Aquest any la Jornada va coincidir durant el migdia a la sala de Llevant amb el lliurament del guardó Gran Prix de l’Art de la Cuisine, atorgat al Sr. Joan Roca, del restaurant Celler de Can Roca. L’acte era organitzat per l’Académie Internationale de la Gastronomie. Entre els assistents hi havia l’Alcalde de Barcelona, el Conseller d’Agricultura, cuiners molt reconeguts, i periodistes relacionats en aquest sector. No cal dir que la Biblioteca es va omplir de visitants, entre els convidats a l’acte i els visitants de la Jornada. Mentre durà l’acte es va variar la sortida dels visitants per facilitar la circulació de les persones per l’edifici.

Les visites es van tancar amb èxit amb petits concerts de pianola, que van captivar a tots els visitants fins al darrer moment. Si voleu informar-vos sobre la pianola podeu veure aquest vídeo.

2012_Pianola

Concert de pianola a la sala de Llevant. Foto: BC. Oriol Miralles

 

Després del concert els visitants sortien a la terrassa  des d’on podien veure el jardí de l’antic hospital de la Santa Creu i sentir l’agradable perfum dels tarongers florits.

En resum, la jornada ha rebut 1569 visitants. Les visites guiades han estat un èxit, si llegim els missatges que han deixat escrits al llibre de visites. El millor premi per a nosaltres:  “Gràcies de tot cor pel vostre esforç - senzill i generós- en donar a conèixer la vostra feina i el fons que custodieu i conserveu.”

 

Núria Altarriba
Servei d'Accés i Obtenció de Documents

Comments