You are at: Home / Catalogues / Catalogues of the BC / Search collections


Left menu



Historical archive of the Hospital de la Santa Creu

Biblioteca de Catalunya - Private Foundation Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Dates: 1596-1626

Title: "Rúbrica dels inventaris dels officials de la casa de l'Hospital general de Sancta Creu de Barcelona, en poder de Joan Sala, notari de Barcelona y scrivà major de la present casa, comensat en lo any de la nattivitat de nostre Senyor MDLXXXXVI"

Contents: El llibre conté inventaris de diferents estances de l'Hospital i cases agregades. També s'hi mencionen els oficials i servents responsables i les transmissions en comanda dels béns inventariats quan les estances canvien de responsable. Es fa al·lusió als testimonis, normalment servents de la casa, el que es treu o s'afegeix, etc. Les estances referides en el llibre són Índex: Inventari del priorat y de la sacristia, inventari encomanat a la mare de la cambrada de santa Eulàlia, cambrada de les Febres, inventari de la mare sobrestanta, inventari de la mare gallinera, inventari de les orades, del forner, cambra dels barbers, cambrada de les dides, cambrada de Sant Pere, cambrada de Sant Roc, Sant Jaume y Sant Joan, cambrada dels orats, botiga de l'apotecari, de la mare de las febres, de Sant Llàtzer, de l'Hospital dels peregrins, de la mare del monestir. Contingut: Estança del priorat, plata i robas de la sacristia, inventari de la cambrada de Santa Eulària, mare sobrestanta, mare gallinera, cambrada de les orades, cambrada de forners i mossos del forn, cambfrada de les Febres, cambra dels barbers i de la barberia, cambrada de les dides, cambrada de les Febres, oradas, hospital dels peregrins, febres, monestir de les donzelles, cambrada de Sant Roc, hospital de Sant Llàtzer, Sant Pere, robes i ornaments de l'església i de la sagristia, botiga de l'apotecaria, Sant Roc, Sant Jaume i Sant Joan, orats, mare gallinera, febres, Santa Eulàlia, cuina del coc, mosso comprador, carreter, cambra de l'escolà, comprador, sabateria, vicari menor, doctor, fadrí, panisser, pacioner major, mosso del panisser, guardarroba, procurador d'òbits.

Classification level: Inventaris i encants

Notes: Mencions als administradors i als diferents servents que accepten en comanda els béns inventariats quan es realitzen canvis. F. [1v] prel.: intercanvi de retrets entre l'arxiver Roger i un escrivent anònim sobre com s'han de dur els inventaris. Roger: "Nota: Lo scrivent qui reb lo acte dels inventaris se té guardar de cometre un gran vici que per pura pereza se cometia per alguns passats y és que al dar la comanda de l'inventari 2a volta y les demés no scrivia lo inventari a de part que de necessitat per ser altre acte ho tenia fer, sinó que mudava les xifres y número de l'inventari, de manera que un mateix inventari, fent-hi 40 borrons, additions y mutations, servia per a moltes comandes [...]"; resposta: "Hapar a mi, scrivent incògnit vuy rebent los inventaris del present Hospital, que la nota alt feta per lo molt prudent y corrector de vicis lo senyor Sebastià Roger, matriculat y prothoscrivent en matèria de confussió, és molt erròneament feta per ell pus que ab tanta curiositat fa notas y ab ellas posa orde en las cosas sens ell mateix executar-las y posar-las en observança [...]"; rèpliques de Roger al marge: "Veritas odium parit", etc.

Number: 1511

Format: Paper

Measurements: 315 x 210 mm

Languages: Català / Llatí

Cover: Pergamí. "Liber inventariorum officialium Hospitalis generalis". Escut de l'Hospital

Signature: AHSCSP Inventaris. Vol. III. Inv. 8. Inventaris de la casa, llibre 10

Locations: Arxiu de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Per consultar el document adreceu-vos a l'Arxiu Històric de l'Hospital de Sant Pau

Take part!
Back to results
New search