Menú superior

Ets a: Inici / Visita'ns / Notícies / Es presenta la donació de l’arxiu històric de l’Editorial Barcino a la Biblioteca de Catalunya
Es presenta la donació de l’arxiu històric de l’Editorial Barcino a la Biblioteca de Catalunya

Acte de recepció del fons de l'Editorial Barcino a la Biblioteca de Catalunya
16/07/2019

Aquest dilluns ha tingut lloc la presentació oficial de la donació de l’arxiu històric de l’Editorial Barcino a la Biblioteca de Catalunya. En un acte celebrat a la Sala de la Caritat, la directora de la BC, Eugènia Serra, el director de l’editorial, Oriol Magrinyà i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, han exposat els detalls de la donació –un arxiu de 150 caixes amb documentació entre les dècades dels setanta i noranta– i del tractament que se li realitzarà.  

Serra ha explicat que, quan es produeixen donacions d’aquest tipus, la BC no només les recull, cataloga i preserva, sinó que les posa en valor i reivindica el paper del món editorial i la seva potència, amb l’ànim que els documents dipositats facin servei, siguin estudiats i serveixin per documentar la història del país. Com en altres casos semblants, la donació serà descrita i difosa a la xarxa a través del seu catàleg i del portal Patrimoni d’Editors i Editats de Catalunya.
Per la seva banda, Magrinyà ha repassat la història de l’Editorial Barcino, fundada fa noranta-cinc anys per Josep Maria de Casacuberta, i que des del 1972 rep el suport de la Fundació Carulla. La recuperació i divulgació dels clàssics catalans, valors fundacionals de l’editorial i  encara vigents avui, són la base des de la qual encaren el futur, amb l’objectiu de provocar el diàleg entre els autors clàssics i els contemporanis.
Finalment, la consellera també s’ha referit als orígens de Barcino, vinculats a unes col·leccions primigènies que va impulsar l’Institut d’Estudis Catalans als seus inicis, per apuntar que la col·laboració entre institucions públiques, empreses privades i ciutadania és clau per a la conservació i divulgació de la cultura. Ha subratllat el valor que es dona a tots els editors i editats a la BC i ha fet una crida a autors i editorials perquè apostin per la tasca que fa la institució.

Tornar