Menu más alto





Estás en: Inicio / Visítanos / Actividades / Presentació del llibre electrònic "Música i litúrgia medieval a la Biblioteca de Catalunya (s. IX-XIII)"




Presentació del llibre electrònic "Música i litúrgia medieval a la Biblioteca de Catalunya (s. IX-XIII)"

La Biblioteca de Catalunya, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, publica el llibre electrònic Música i litúrgia medieval a la Biblioteca de Catalunya (S. IX-XIII).

Aquesta obra, a càrrec de la musicòloga Maria Incoronata Colantuono, fa una introducció a la música i litúrgia medieval dels segles IX-XIII i mostra una acurada selecció de documents que es conserven a la Biblioteca de Catalunya.

L’obra vol apropar als lectors els conceptes fonamentals sobre la relació entre música i església, a través d’entrevistes a especialistes com Jesús Alturo i Perucho, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona, que presenta el context dels llibres litúrgics des dels orígens del cristianisme a la fi de l'alta edat mitjana; Juan Carlos Asensio, professor de l’Escola Superior de Música de Catalunya, tracta el repertori del cant gregorià i especialment les característiques de l’àrea catalano-narbonesa; Joaquim Garrigosa i Massana, director de l’Auditori, exposa quins són els testimonis més rellevants de la música i de la litúrgia catalano-narbonesa;  Katarina Livljanic, cantant i musicòloga, analitza els aspectes relacionats amb el cant; i Eduardo Carrero, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, aporta la visió del monument i de l’arquitectura en el context musical i litúrgic.

El llibre conté tres interpretacions de cants litúrgics i musicals acompanyats d’una explicació prèvia, a càrrec de Juan Carlos Asensio: l’ofertori Confitebor tibi Domine, la verbeta Ab hac familia i el responsori de Setmana Santa Omnes amici mei dereliquerunt me, que es localitzen en diferents documents de la BC.

Finalment, es presenta una peça transcrita i interpretada per Antoni Rossell a partir de la comparació entre la versió del Graduale Triplex i el manuscrit M 1451/19 de la Biblioteca de Catalunya, un full de gradual del segle XII, l’alleluia Jubilate Deo.

L'acte serà presidit pel Sr. Jusèp Boya, Director General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni.

Hi intervindran: Sra. Eugènia Serra, Sr. Antoni Rossell, Sra. Maria Incoronata Colantuono i Sra. Núria Altarriba.

Antoni Rossell, dirigeix la col·lecció Escrits i memòria de la Biblioteca de Catalunya, i és professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, a més d’intèrpret de música medieval.

El llibre és d’accés lliure i es publica sota una llicència Creative Commons.   

Accés al llibre

Invitació

 

Convocatòria

Acte

Presentació   del llibre Música i litúrgia medieval a   la Biblioteca de Catalunya (s. IX-XIII)

Dia

Dilluns   27 de març

Hora

19:30   h

Lloc

Sala   de la Caritat – Biblioteca de Catalunya

Carrer   de l’Hospital 56 - Barcelona

Volver