Salvador Lluch i la creació de l'Agrupació Fotogràfica de Catalunya. El fons bibliogràfic d'un soci fundador.
Fecha inicio: 21/02/2023 Fecha final: 30/03/2023
Lugar: Espai Zero
Horario: Dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h.
Comisariado: Anna Barnés i Francesca Portolés
1 - Fotografia Artística - Documents
2 - Fotografia Artística. Anuaris fotogràfics. - Documents
3 - Història de la Fotografia - Documents
4 - Manuals fotogràfics - Documents
5 - Tècniques fotogràfiques - Documents
6 - Revistes i butlletins - Documents
7 - Salvador Lluch. El personatge - Documents
8 - Salvador Lluch. El personatge (2) - Documents
L’Agrupació Fotogràfica de Catalunya ha rebut i preservat el llegat de molts socis i simpatitzants al llarg dels seus cent anys d’existència. Entre ells destaca el de Salvador Lluch (1895-1977), un dels seus principals impulsors i membre fundador de l’entitat. En efecte, a la primavera de l’any 1923 aquest aficionat va coincidir amb Joan Rocavert i altres membres de l’Ateneu Enciclopèdic Popular arribant a fundar una entitat dedicada única i exclusivament a la fotografia artística. Joier de professió, a partir d’aquest moment dedicà bona part del seu temps lliure no només a la seva afició sinó especialment a les tasques de gestió de l'entitat, formant part durant molts anys de la junta directiva i arribant a ser soci d'honor i president honorífic. Cal destacar la seva aposta ferma per la presència femenina a l’entitat amb la creació del Grup Femení el 1956, pioner a l’estat espanyol. Finalment, la seva gran implicació el portà a constituir-se en el cronista de l'entitat, deixant-nos nombrosos escrits, inclosos habitualment al butlletí.
L’any 1978 l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya va rebre la donació de tots els llibres que Salvador Lluch havia anat col·leccionant al llarg de la seva vida, uns tres-cents, que van entrar així a formar part de l’extens fons bibliogràfic de l’entitat. Cal recordar que, ja des de la seva fundació el 1923, es va preveure la creació d’una biblioteca especialitzada en fotografia a la seu social, on els socis poguessin consultar tota mena de publicacions relacionades amb la matèria. Es van anar així rebent manuals amb els principals coneixements tècnics, llibres de caire més artístic o revistes especialitzades. Aquesta política d’adquisicions permeté descobrir l’orientació artística d’aficionats nacionals i estrangers, moltes vegades membres d’associacions similars.
A principis de 2005 les limitacions d’espai a l’Agrupació van fer pensar en traslladar les publicacions més antigues a la Biblioteca de Catalunya, on es conservarien adequadament i podrien ser consultades pels investigadors. Una comissió, encapçalada per Francesca Portolés, va esmerçar onze mesos de treball per tal de col·locar més de quatre mil exemplars a un total de 181 caixes, llestes per al trasllat a la biblioteca. Es poden trobar així al seu catàleg manuals i llibres de tècniques fotogràfiques, de fotografia artística o bé publicacions periòdiques, que ens remeten als primers decennis del segle XX. Editats moltes vegades més enllà de les nostres fronteres, van ser escrits en anglès, alemany, francès, italià, castellà i català, amb una gran presència d’autors francesos com Robert Demachy (1859-1936), Constant Puyo (1857-1933), Albert Londe (1858-1917) o Louis Philippe Clerc (1875-1959). El professor italià Rodolfo Namias (1867-1938), especialista en química fotogràfica i editor, hi és també àmpliament representat. D’altra banda, publicacions periòdiques, com Photo-revue o American Photography i anuaris d’ampli abast internacional com l’anglès Photograms of the year o l’americà American Annual of Photography poden ser consultats a les sales de la Biblioteca de Catalunya a l’actualitat. S’obre així una finestra a la fotografia de la primera meitat del segle XX, gràcies a la dedicació de Salvador Lluch i el compromís de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
Facebook de la biblioteca Twitter de la biblioteca Flickr de la biblioteca Tagpacker de la biblioteca Canal Youtube de la biblioteca Pinterest de la biblioteca Instagram de la biblioteca